Jom Minta NuffNang Duit, Clcik sini..

Followers - JOM Click Folloers ini.. TQ

Syamputra Razali Tupperware

Tuesday, 20 November 2012

Beraksi dengan gigihnya

salam semua...

"roh & semangat puisi yg dideklamasi mampu diangkat lagi ke tahap kekaguman!"

memang seronok + bersemangat pula aku membaca komen ketua juri pada wall dekmal (kelab deklamator Malaysia) bilamana aku memaparkan gambar kenangan bersama pemenang pertandingan puisi pagi tadi..

memang tak diduga mahkota kejuaraan menjadi milik aku setelah aku bertungkus lumus memecut meninggalkan segala kerja tertunggak di pejabat lalu bertanding
tapi sempat juga mengePOST tupperware customer..

bila mencabut giliran ke 13..
lalu hati berdetik.. number yang bertuah mungkin..

bila melihat juara bertahan Fairuzan berpuisi.. rasa kagum dengan kehebatan beliau menghafal dengan panjangnya puisi dan lancar sahaja..

Faizul juga dengan suaranya.. seakan terpegun..
dan akhir sekali.. aku mengambil langkah menuju ke microfon dan sebelum itu menggunakan tips kak raja.. yang cakap.. sebelum nak berpuisi.. baca selawat dan juga 3 Qul.. aku pun terkumat kamit membaca.. dan hatiku dan rasa tenang nak menuturkan bait bait puisi..
bila tengok muka ketua juri yang sambil tengok memberi markah.. aku semakin selamba menghayati seoleh olah.. puisi itu benar milik aku

ternyata benar.. jika kita rasa cool.. lancar aja dimulot dan menghayati kisah tok janggut sangat mengharukan..
sebelum nak baca puisi.. memang aku reseach.. macam mana kehidupan tok janggut.. dan mendalami isi hati pemilik sajak tu..
alhamdulillah.. berjaya bawa puisi "tok janggut" yang ditulis oleh rahimidin zahari denga jayanya


bila keputusan diumum.. aku semacam berdebar tapi kerana dah biasa kalah.. aku macam cool sahaja.. bile dia sebut sahaja NOMBOR 2 atau naib juara disandang oleh... aku dah start nak turun sebab nama aku dan fairuzan sahaja yang tak disebut..
jadi.. terus aku baca gaya mulot pengacara.. nak sebut "FAIruzan".. bile gigi mengatap bibir..  maknanya nama Fairuzan bakal disebut..
kalau nama NOOR.. mulot akan muncung.. itulah yang aku belajar sebelum ini.. membaca gaya mulot dan tubuh..
ternyata benar..
bile nama fairuzan yang juga idola dan contoh aku sebab aku dok nengok dia baca sajak tu yang pernah dia bawa dan muncul naib johan peringkat kebangsaan.. aku bersalaman..
dan sebelum itu.. terkeluar plak dari mulot fairuzan.. entah entah aku yang pergi dulu..
masin betul mulot dia.. dia yang turun untuk dapat number 2..

bagi aku.. kemenangan itu bukan subjek utama.. tapi dapat menjadi peserta satu kepuasan yang sangat sangat berharga.,. dan aku betul betul kagum dengan ulasan hakim yang benar benar menyusup kedalam jiwa..
banyak yang dia beri saranan..

1. metafora.. jangan dipisahkan.. contohnya "bahtera kehidupan".. jangan baca sebijik sebijik.. sebab akan lari maksudnya..

2. selang masa yang lama antara rangkap.. menyebabkan gaya akan bermula baru.. maknya.. tangan dia akan jatuh dan seolah olah nak buat gaya baru yang tak natural

3. suara parau bukan segala galanya.. juri cakap.. suara panau tu sekadar kekaguman tetapi jangan dibuat buat dan suara itu harus jelas..

4. tak perlu banyak sangat intro.. cuma cakap nama sajak dan pengarang

5. artikulasi dan jeda harus sesuai..

6. kena pandai cari punch line sajak.. kawal tinggi rendah intonasi..

memang banyak betul aku dapat.. dari ketua Juri yang juga pernah bawak sajak " tok janggut" ini masa pertandingan akhir sayembara puisi hari kemerdekaan dan dia bergelar JUARA..
tak salah dia dipilih jadi ketua juri dengan apa yang dia ada..

Encik Shukri Abdullah ini.. memang selalu jugak aku jumpa.. tapi tak lah nak borak macam kawan baik
insyallah akan datang boleh ber chit chat ngan dia..

sebab orang kata (usahawan berjaya)

nak jadi hebat.. dan berjaya.. kena berdamping dengan orang yang hebat dan berjaya juga..

semoga kemenangan ini menjadi peransang kepada aku untuk esok dan mendatang..gambar yang kedua nie.. pinjam gambar dari fb kak Raja Saadiah Alwee.. terima kaseh yer kak
 

No comments:

Post a Comment